10 motive pentru care din ce în ce mai mulți părinți aleg să nască natural (fără epidurală)

Am observat ca nașterea naturală este un subiect care iscă multe dezbateri aprinse on-line. O tabără, din care fac și eu parte, preferă să nască natural „așa cum a lăsat mama natură”, fără calmante si intervenții, iar in cealaltă tabără oamenii se întreabă, și e de înțeles, de ce să nu folosească metodele de gestionare a durerii pe care omenirea civilizată le are la dispoziție. Pentru că travaliul chiar nu este o simplă plimbare în parc.

În timp ce decizia mea de a avea o naștere natural la al doilea copil, s-a bazat pe instinct si apoi pe informație, am decis să fac o lista cu câteva motive foarte importante pentru a lua în considerare o abordare naturală a nașterii.

Iată primele 10 motive pentru a naște fără epidurală.

1. Multitudinea de efecte secundare posibile

Epidurala este de obicei o procedura sigura, dar multitudinea de efecte secundare posibile este înfricoșătoare: tensiune arterială scăzută (cea mai frecventă), pierderea controlului vezicii urinare, mâncărimi ale pielii, senzație de rău, dureri de spate, dureri de cap severe, infecție, hematom epidural, convulsii, dificultăți în respirație, leziuni ale nervilor, chiar deces.

2. Epiduralele interferează cu Cocktail -ul de hormoni de naștere atât de important

Hormonii joaca un rol foarte important in travaliu. Estrogenul si progesteronul inițiază travaliul. Oxitocina este inițiatorul contracțiilor ritmice ale travaliului incipient, iar oxitocina produsa de făt stimulează direct mușchiul uterin al mamei, previne hemoragia postpartum după naștere, și asigura reflexul de ejecție a laptelui. Beta-endorfina crește toleranța la durere și mută conștiința “într-un alt loc”, descris în mod frecvent de mamele in travaliu. Prolactina pregătește sânii unei femei gravide pentru alăptare. Catecolaminele ( hormonii de stres, adrenalina si noradrenalina) cresc treptat, atingând nivelul maxim chiar înainte de tranziție, și inițiază Reflexul de expulzie. În cazul în care creșterea naturală a nivelului hormonilor , care ar trebui să apară mai târziu în travaliu este blocat (de analgezice sau alte medicamente), atunci reflexul de expulzie a fătului nu va fi stimulată și de nașterea poate fi mai dificilă. Epiduralele inhiba producerea de beta-endorfine, fapt care, la rândul sau, face mai dificil pentru o femeie în travaliu sa facă față durerii și sa ajungă in acel „alt loc” despre care unele femei vorbesc. De asemenea , epiduralele reduc producția de oxitocină și inhiba cresterea nivelului ei în timpul travaliului. De asemenea, ele împiedică nivelul de vârf al oxitocinei să se elibereze în timpul nașterii, pentru ca receptorii de întindere de la vaginului care declanșează producția sunt amorțiți. Voi reveni cu mai multe în profunzime de hormoni în timpul travaliului în următorul articol.

3. Epiduralele prelungesc travaliul

Studiul din 2002 a concluzionat că epiduralele cauzează prelungirea etapei a doua a travaliului. (cea care poate fi dureroasa !!!), si nu a primei etape.

4. Epiduralele cresc rata problemelor perineului după naștere

Ca sa fie mai clar – probleme urinare, anale și sexuale. Studiul efectual asupra efectelor epiduralelor după naștere, a concluzionat că o a doua etapă a travaliului mai lunga de o oră (un eveniment frecvent la utilizarea epiduralei așa cum am văzut la punctul precedent) , este asociat cu dezvoltarea problemelor de incontinenta urinara postpartum (pierderea controlului vezicii urinare), care rar se rezolvă de la sine.

5. Epidurala triplează riscul de rupere severa a perineului

Studiul efectuat pe 2,759 de femei care au născut copii după 36 de săptămâni de sarcina în St Francis Regional Medical Center a concluzionat ca analgezia epidurala creste de mai mult de trei ori riscul de rănire gravă perineala. Din 2,759 de femei 634 au avut epidurala (65 dintre ei au avut leziuni severe) și 2125 a născut în mod natural (și doar 111 dintre ele au avut rupturi). Acestea sunt numere destul de impresionante de luat in calcul.

6. Medicamentele administrate prin epidurală ajung in fluxul sanguin al copilului

Mai mult decât atât, din moment ce sistemul lor imunitar este foarte imatur, le ia mult mai mult timp pentru a le elimina din sistemul lor. De exemplu bupivacaina, un analgezic frecvent utilizat la epidurala, rămâne in fluxul sanguin bebelușului timp de cel puțin 8 ore (față de 2,7 ore, în al tău).

7. Epiduralele compromit alimentarea cu oxigen a fătului de oxigen, având ca rezultat acidoza fetala

Acidoza fetala este un termen medical care se referă la aciditatea ridicată a sângelui unui copil nenăscut. De obicei, se produce atunci când un făt este lipsit de oxigen pentru o perioadă de timp , în timpul sau după naștere. Uneori , aceasta poate duce la complicații, cum ar fi leziuni ale creierului, sau chiar moartea infantila. Acest studiu arată că frecvența acidozei fetale (pH mai mic de 7,10)  este cu mult mai crescut in cazul epiduralei , comparativ cu anestezia generala.

8. Crește posibilitatea nevoii de cezariana de 2,5 ori

Studiul efectuat pe 711 de femei care au născut la termen și au avut un debut spontan al travaliului a arătat că, din 447 care au primit epidurala, 10,3% au născut prin cezariană, și din 264 de femei care nu au primit analgezia epidurală, doar 3,8% au ajuns la cezariană. Aceasta este o diferență destul de mare.

9. Bebelușul este mai puțin alert si are capacitatea de orientare mai scăzută

Acest studiu a arătat că , imediat după naștere, sugarii cu o mai mare expunere la bupivacaină (medicament administrat în epidurala) , in uter au fost predispuși sa fie cianotici (o tentă de albastru sau violet a pielii asociată cu o saturație scăzută de oxigen) și nu răspund la stimuli. Abilitățile vizuale și atenția a scăzut în mod semnificativ, proporțional cu creșterea concentrației de bupivacaina din sângele transferat prin cordonul ombilical,  în special în prima zi de viață, dar, si de-a lungul următoarelor șase săptămâni. Iar dacă intenționați să alăptați, acest lucru este o informație foarte importanta, pentru ca veți dori atenția copilului pentru a se atașa în primele ore când instinctul de a suge este cel mai puternic.

10. Este important să simți senzațiile (durerile) travaliului

Știu că asta e greu de digerat si acceptat, dar crede-mă. După părerea mea, senzația ce poate fi percepută ca durere în timpul travaliului învață femeia două dintre cele mai importante virtuți ale maternității: acceptarea și predarea.

Sunt multe lucruri pe care o mamă, mai ales a unui bebeluș foarte mic, va trebui să le accepte. Fără a judeca, fără resentimente, ci pur si simplu. Mă refer la multele nopți și zile, luni nedormite, poate mai multe luni chiar; plânsul aparent fără nici un motiv, uneori pentru ore întregi, uneori inconsolabil in ciuda încercărilor si ajutorului tău, când simți ca te îneci în propriile lacrimi; nu este perfect, indiferent de cât de mult ai încerca; sunt multe schimbări în viața ta, în toate domeniile, chiar și in unele in care nu te așteptai. Sa capitulezi in fata durerilor din timpul travaliului este ca predarea controlului lui Dumnezeu, fluxului, naturii, permițând sa se întâmple ceea ce trebuie să se întâmple, indiferent de nivelul tău de confort sau satisfacția ta în legătură cu procesul natural. Eu cred că în această predare începe călătoria de maternitate, și că , odată cu acceptarea durerii, acceptați acest titlu de mama. Din momentul in care accepți travaliul ca fiind drumul ce trebuie parcurs pentru a-ti tine bebelușul in brațe, durerea chiar dispare. Când nu mai opui rezistenta, corpul tău face ceea ce știe deja sa facă. Pentru a face acest lucru cu ușurința, pentru a te preda travaliului tău si a transforma contracțiile in prietenele tale cele mai bune, mă poți contacta si stabili o întâlnire.

Din experiența proprie a doua travalii total diferite unul de altul si experiența ca educator prenatal si dăula iți spun ca travaliul si nașterea sunt doar începutul vieții de mama si tu poți trece cu brio prin aceasta portița spre maternitate. Indiferent cum naști pana la urma, important este confortul psihic si fizic cat mai mare posibil. Aici pregătirea si hipnoza sunt un real ajutor. Atât pentru tine cat si pentru bebeluș si perioada imediat următoare, si pot spune ca exista efecte benefice pentru tot restul vieții.

Sper ca acest articol a adus mai multă claritate legat de ce este travaliul, ce procese fizice se întâmplă, și modul în care utilizarea epiduralei poate inhiba cursul natural perfect al evenimentelor. Iar ca nota de încheiere, chiar dacă decideți să dați naștere în mod natural sau nu, va urez un travaliu rapid și ușor și copii sănătoși, fericiți!

Cunoașteți mai multe motive pentru care merita luată in considerare nașterea naturală? Haideți să vorbim în comentariile de mai jos.

Nu uita sa te inscrii la newsletter. Nu vei primi emailuri inutile, dar ce vei primi automat va fi o meditatie de relaxare pentru sarcina si nastere. Vei primi doar vesti interesante care cu siguranta te vor avantaja.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s