Ce se întâmplă după naștere?

Ce este îngrijirea Postnatală?

Te-ai concentrat complet pe o sarcina sănătoasă si pe naștere, dar este posibil să nu te fi gândit la perioada de după naștere. Ai avut o sarcina frumoasa si momentul mult asteptat a venit. Bebelusul este in bratele tale, in sfarsit! Insa nu se rezuma la asta, asa cum imi spunea o mamica chiar ieri: „dupa nastere e nevoie de si mai multa grija si atentie”.

Imediat după ce o femeie dă naștere, corpul ei trece prin schimbări majore. Aceasta perioada nu trebuie neglijata, semnificand inceputul vietii tale de mama si vietii copilului tau.

Uneori probleme pot apărea și este bine ca o femeie să știe cum să aibă o perioada postnatala ușoară si sănătoasă.

Perioada post-partum durează de la naștere pana la opt săptămâni după ce ai născut.

Imediat după naștere, vei face câteva controale în căutarea de semne că trupul tău trece prin modificările normale și că nu exista complicații. După ce ajungi acasă de la spital, sa ai grijă de tine este crucial. Simptome de infecții sau complicații ar trebui să fie discutate cu medicul tău. Probabil vei avea programare la medic sau moașa in perioada între șase până la opt săptămâni după naștere.

Ce se întâmpla imediat după naștere?

Se vorbeste prea putin de ce se poate intampla in realitate dupa nastere. De multe ori tot ce stim este povestea prietenelor, Insa experiența ta după naștere va fi diferita, in primul rand pentru ca esti unica, si va diferi dacă ai avut o naștere vaginala sau cezariana.

După o naștere vaginala, fără complicații, o proaspăta mămica petrece in Romania, de obicei trei nopți în spital. Oboseala este ceva normal. Personalul medical va verifica în mod frecvent tensiunea arterială, frecvența cardiacă, și cât de mult sângerați.

Dacă vor fi complicații la naștere, vor fi rezolvate. Dacă ați avut rupturi sau o epizootiei (o procedura prin care se lărgește deschiderea vaginului pentru naștere), rana poate ustura. Leziunile mai mari necesita timp pentru a se vindeca.

O asistentă sau moașa va poate apăsa pe abdomen de multe ori pentru a verifica daca uterul devine mai ferm și se micșorează. Daca ai ales sa naști cu doula, ea poate face aceste operațiuni in locul personalului medical. Alăptarea cât mai curând posibil, va contribui la acest proces. Este posibil să ai în continuare contracții ușoare o data cu modificările uterului. Dacă ai avut o epidurală, poate ca va fi lăsata încă un timp după naștere.

Sângerarea vaginală este normala. Pe măsura ce uterul devine mai ferm și mai mic, cantitatea de sânge scade.

Din cauza presiunii asupra vezicii urinare in timpul sarcinii, travaliului si la naștere, poate lua puțin timp înainte de a putea să urinezi in confort total după naștere.

Perineul este zona dintre vagin si rect. Se întinde mult în timpul unei nașteri vaginale si va fi umflat și posibil dureroasa după naștere. Comprese cu gheata sunt de obicei disponibile în spital pentru a le purta pe lenjerie in zona intima.

Femeile care au născut prin cezariana, vor rămâne în spital timp de trei până la cinci zile, pentru recuperare. Cezariana este o procedura chirurgicala, si vei avea dureri in locul intervenției chirurgicale. Este posibil să simți amețeli, greață, sau chiar senzația de mâncărime de la medicamentele primite. Poate durea să te ridici și să alăptezi, dar este important să încerci și sa faci acest lucru. Cere ajutor! Doula sau partenerul de naștere sunt un ajutor de nădejde in aceasta perioada.

La fel ca și după o nastere vaginala, personalul medical va evalua tensiunea arterială, frecvența cardiacă, și sângerări vaginale. Dimensiunea uterului și fermitatea lui, vor fi de asemenea, verificate. Complicații, cum ar fi sângerări abundente si infecții vor fi urmărite atent.

Este posibil să nu ai voie să mănânci timp de până la opt ore după o cezariana, și sa ai voie doar înghițituri de apă sau de gheață. Vei avea un cateter plasat în timpul intervenției chirurgicale pentru a putea a urina va fi eliminate a doua zi. Încearcă să stai în fund si sa te ridici, cu ajutor, de mai multe ori pe zi, deoarece mișcarea oarecum va accelera procesul de vindecare. Ti se va administra medicație pentru durere.

Îngrijirea postnatală acasă

Corpul tău încă trece prin schimbări majore, și vei fi obosita. Dormi in timp ce copilul tău doarme, și asigura-te că aveți provizii suficiente de mâncare si băutură. Consumul de de fluide este foarte important pentru vindecare și alăptare.

După ce ajungi acasă, continuă să îngrijești zona perineului cu o sticla cu pulverizator de apă caldă. După 24 de ore, de asemenea, poți face si o baie călduța. Poți lua calmante ușoare pentru durere, dar agresează-te medicului tău înainte de a lua ceva.

O proaspăta mamă va continua să sângereze timp de până la opt săptămâni. Aceste sângerări vaginale sunt numite lohii. Pot exista unele mici cheaguri, dar nu iți face griji, acest lucru este normal. Dacă vezi cheaguri mai mari, detectezi un miros urât, sau scurgerea crește în mod semnificativ, suna medicul.

Exercițiile Kegel pot ajuta să recâștigi controlul asupra mușchilor perineului.

Mișcările intestinale pot fi dureroase pentru câteva zile după naștere. O dieta atenta cu multe fibre ajuta la menținerea unui scaun moale.

Parul si pielea pot prezenta modificări (parul poate cadea, poti avea mici iritatii). Aceste simptome sunt procese hormonale normale si vor trece in următoarele șase luni.

Alăptatul poate fi o provocare la început, dar este o experiență plină de satisfacții. Este posibil sa simți disconfort, si probabil durere la început. Dacă aveți probleme, solicitați sfatul unui consultant in alăptare.

Depresia post-partum sau tristețea sunt reacții hormonale normale. La câteva zile după naștere, te-ai putea simți foarte emoționala și trista. În cazul în care acest lucru va continua pentru o lungă perioadă de timp, sau te simți în imposibilitatea de a avea grijă de copilul tău, cere ajutor familiei și contactează o doula sau un psiholog. Este posibil să ai depresie post-partum, o boala tratabila.

Exercițiile fizice pot ajuta să te vindeci și sa iți recapeți energia, dar trebuie să o iei ușor inițial. Discuta cu medicul sau moașa despre nivelul de activitate corespunzător.

Posibile probleme

Anumite probleme cum ar fi epuizarea sau sângerările ușoare sunt normale, dar unele probleme au nevoie de asistență medicală. Sângerări abundente sau cheaguri mari sunt exemple de astfel de complicații. Altele includ:

  • tromboza venoasa sau cheaguri de sânge profunde la nivelul picioarelor

  • depresie post-partum: tristețe pe termen lung pe care te poate împiedica sa ai grijă de tine sau copilul tău

  • infecții la nivelul operației de cezariana, epizootiei sau ruperii perineale, endometrita (infecția uterului), mastită (infecție la sân)

Dacă prezentați sângerări abundente, frisoane, febră mare, palpitații, sau probleme de respirație, suna un medic sau 112.

Cum sa prevenim?

Fiind informata din timp despre ce poate merge pe lângă planul tău de naștere, poți preveni.

Prin alegerea atenta a medicului, a moașei, a locului nașterii. Prin cursuri prenatale menite sa te sprijine si îndrume, si nu sa te sperie.

O data ce ti-ai pregătit „scena” nașterii si ai ales „personajele” alături de care vei naște, te poți concentra sa faci ceea ce tine doar de tine – sarcina si nașterea in sine.

Cum sa iei cele mai bune decizii pentru tine? Poți citi mai multe aici.

Iți urez o sarcina ușoara, naștere frumoasa si o perioada post-natala plăcută!

Daca ai întrebări sau ai nevoie de ajutor sau ai o prietena care trece print-o perioada mai dificila dupa nastere, contacteaza-ma si hai sa punem zâmbetul inapoi pe fața aia frumoasa!

Nu uita sa te inscrii la newsletter. Nu vei primi emailuri inutile, dar ce vei primi automat va fi o meditatie de relaxare pentru sarcina si nastere. Vei primi doar vesti interesante care cu siguranta te vor avantaja.

Daca vrei sa te inscrii la cursul Hypnobirthing – citeste aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s