Opt mari frici legate de naștere

8 mari frici legate de naștere cu care se confruntă viitoarele mămici despre care puțină lume îndrăznește să vorbească.

8 in sarcina

Din momentul în care afli ca ești însărcinată, sunt o mulțime de lucruri pe care trebuie sa le pui la punct dintr-o dată. Trebuie să pregătești cele necesare bebelușului. Va trebui sa mergi la medic. Sa te întâlnești cu moașa periodic, sa faci analize. Vei participa la cursuri de naștere. Viața ta se schimbă foarte mult într-un timp foarte scurt si timp de nouă luni, probabil că te vei confrunta cu mai multe griji cu privire la ceea ce se va întâmpla în sala de nașteri si după naștere.

Cosmopolitan.com a vorbit cu câteva doule care au împărtășit opt ​​dintre temerile cele mai frecvente ale femeilor cu privire la naștere – și de ce ar trebui să se liniștească atunci când vine vorba de fiecare dintre ele.

Grija numărul 1: „Voi face treaba mare pe masa de nașteri.”

Treaba mare în a doua faza a travaliului, când cervixul este complet dilatat, este o chestiune foarte des întâlnita si cei mai mulți medici sunt obișnuiți sa vadă asta – spune Alice Turner, doula și educator de naștere certificat. „Atunci când se produce o mișcare intestinala, aceasta înseamnă că femeia împinge bine și moașa sau medicul vede acest lucru ca pe un lucru pozitiv”, afirmă ea.

De ce să nu îți faci griji: Cele mai multe femei nici nu observă chiar dacă fac treaba mare în timpul travaliului, spune Turner. Dar, dacă faci, cineva se va ocupa imediat de asta. „Asistenta rezolva foarte rapid aceasta problema, fără a menționa femeii aflate în travaliu”, spune ea. „Eu de multe ori sugerez ca partenerul de naștere sa pulverizeze ceva ce miroase bine, cum ar fi uleiuri esențiale diluate cu apă, atunci când începe aceasta etapa a travaliului, astfel încât orice mirosuri neplăcute ar putea rezulta sa poate fi acoperite.”

Grija numărul 2: „Epidurala va fi ineficientă sau nu va fi administrată la timp.”

„Pentru femeile care optează sa nu nască nemedicalizaț, gândul de a ajunge sa nască așa, poate fi terifiant”, spune Allie Sakowicz, o doula certificată. „Am avut odată o pacientă care a cerut epidurală imediat ce a aflat că era însărcinată, doar să fie foarte sigura că nu va simți nicio contracție în timpul travaliului.”

De ce să nu îți faci griji: „In cele mai multe spitale, femeile pot primi epidurala în orice moment al travaliului, chiar și atunci când acestea sunt dilatate 10 centimetri”, spune Sakowicz. „Și nu este nevoie să vă faceți griji legate de epidurale ineficiente.” Potrivit unui studiu publicat in Recenzii in Obstetrica & Ginecologie, doar aproximativ 12 la sută din epidurale nu reușesc să își facă efectul așa cum ar trebui.
Dar, dacă totuși simțiți durere sau că ceva nu este in regula, spuneți-i asistentei medicale imediat. Și dacă sunteți îngrijorată cu privire la obținerea acestor calmante la timp, Sakowicz spune că puteți solicita o anestezie epidurală imediat ce va internați în spital.

Grija numărul 3: „Nu voi reuși să fac față durerii”

Dacă ai auzit povești de groază de la prieteni sau ați vizionat prea multe filmulețe cu scene înfricoșătoare de naștere si ești speriată de posibila durere a travaliului, nu ești singura.

De ce să nu îți faci griji: Durerea de naștere este deosebită de orice altă durere experimentată, dar ăsta e un lucru bun, spune Turner. „Durerea din travaliu nu este constantă”, explică ea. „Contracțiile sunt la intervale scurte de timp, ceea ce înseamnă că între contracții există o pauză pentru a face eventuala durere mai ușor de suportat. De asemenea, durerea din travaliu creste în intensitate, si permite femeii sa aplice tehnici de adaptare, de acomodare atunci când durerea este mai blândă.” Așa că, până în momentul în care sunteți gata sa împingeți, veți fi pregătita.

Grija numărul 4: „Recuperarea după cezariană va fi foarte grea.”

Multe femei se tem că o operație de cezariană ar putea însemna o perioadă de recuperare mult mai lungă și mai dificilă decât după nașterea naturală, spune Jennifer Mayer, doula. „Multe femei văd intervențiile chirurgicale ca fiind terifiante, sau simt ca au eșuat în cazul în care trebuie să facă o operație de cezariana neplanificată”, spune Mayer.

De ce să nu îți faci griji: Recuperarea durează aproximativ șase săptămâni după nașteri,  atât vaginale cat si după operații de cezariana, dar, potrivit WebMD, este posibil să aveți dureri de până la un an, după operație. Aceasta este o intervenție chirurgicală, la urma urmei. In plus, s-ar putea ca mama să sângereze mai mult și sa aibă dureri abdominale, în special de-a lungul inciziei. Dar, în conformitate cu Mayer, multe mame spun ca urmările operației nu au fost la fel de rele cum si-au imaginat, și grija pentru copilul tău va servi probabil ca o distragere a atenției binevenită.

Dacă programați o cezariana sau sunteți îngrijorata că veți ajunge la neplanificată, concentrați-va pe găsirea unui medic sau moașa in care aveți încredere, sugerează Mayer. „În cazul în care este nevoie de operație, te vei simți mult mai bine”, spune ea. Post-operație, rețineți să lăsați pe seama partenerului ridicarea de greutăți in următoarele câteva săptămâni.

Grija numărul 5: „Nu voi mai fi la fel acolo jos!”

„Clienta mea de 1,5m era absolut îngrozita că „copilul ei cat un pepene verde  ar rupe-o în jumătate,”  spune Ruth Castillo, doula și educator prenatal. „Ea părea că-și petrece tot timpul sarcinii agonizând asupra alegerii între rupere naturala si o epiziotomie. Lucrurile s-au agravat in mintea ei după ce ecografia a prezis un copil de 4 kg.”

De ce să nu îți faci griji: clienta lui Ruth Castillo a dat naștere unui băiețel de 4,5kg, dar a fost „fără lacrimi, fără tăieturi, fără cusături”, spune Castillo. „Corpul uman este minunat si elastic. In timpul sarcinii, hormonii relaxina și estrogen pregătesc articulațiile și țesuturile din zona pelviana pentru intindere la naștere.” Așa că, nu va temeți: vaginul si perineul se va vindeca – chiar mai repede dacă adăugați niște exerciții Kegels și niște genuflexiuni în programul de fitness zilnic de după naștere.

Dacă totuși va rupeți puțin, doc vă va coase, iar rana ar trebui să se vindece în termen de o săptămână până la 10 zile.

Grija numărul 6: „Nu voi ajunge la spital la timp.”

O scena foarte cunoscuta in aproape toate filmele de comedie: Femeia gravidă nu poate ajunge la spital și sfârșește prin a da naștere la metrou. Sau în mașina ei. Sau pe marginea drumului. Nu e de mirare ca mamele sunt îngrijorate cu privire la asta.

De ce să nu îți faci griji: Castillo a lucrat o dată cu o femeie care, pana in 38 de săptămâni de sarcina, a vizitat ​​secția de travaliu si nașteri aproape în fiecare zi. În momentul în care a simțit contracții Braxton Hicks, sau contracții „false”  care apar pentru ca organismul se pregătește pentru naștere, ea a crezut că trebuie sa o ia spre spital cat mai repede posibil. Ei bine, travaliul nu merge chiar atât de repede – și ea a născut abia după ce a trecut de 40 de săptămâni. Lecția? Nu te consuma, intrând în panică la gândul ca nu vei ajunge la spital în timp util.

„Travaliul este un proces mai lung, lent, care se amplifica in timp”, spune Castillo. „Când vine timpul să împingă, o mama care naște pentru prima dată ar putea avea nevoie de o oră sau mai mult pentru a scoate copilul. Voi probabil veți fi mult mai aproape de locul nașterii decât o oră cu mașina, și probabil că vor exista destule semne de avertizare „. Mai mult decât atât, multe femei petrec primele ore ale travaliului la domiciliu, înainte de a fi timpul să se apeleze la o moașa sau un medic pentru nașterea efectiva.

Grija numărul 7: „Partenerul meu va leșina in timpul travaliului.”

Multe dintre mame se tem ca partenerii lor le vor abandona chiar în momentul când au nevoie de ei, spune Sakowicz, care admite ca a asistat la o situație de acest gen. Un tătic a încercat să evite imaginea de la picioarele soției sale atunci când a văzut oglindita imaginea într-un luminator de deasupra capului . „Exact când copilul se năștea, el s-a uitat chiar in acel luminator și a căzut direct pe podea”, spune Sakowicz. „Din moment ce atenția tuturor celor din camera era pe mama si copil, săracul tata a stat singur pe podea pentru un minut sau două înainte de a fi ridicat si îngrijit!”

De ce să nu îți faci griji: Sakowicz spune ea vede si partea taților care sunt „absolut îngroziți” de sânge și fluide corporale. „Dar, odată ce aceștia sunt în sala de nașteri și așteaptă să se nască copilul lor, mi se pare că cele mai multe ori sunt în măsură să se calmeze si sa își asume un rol activ ca un partener de travaliu, și să se concentreze pe satisfacerea nevoilor mămicii „, spune ea.

Sakowicz sugerează faptul ca asistenta poate da partenerului tău un semnal înainte de partea finala a travaliului. Iar pentru o „vedere a nașterii” mai confortabila pentru el, spune ea, el poate să se așeze de sus a patului, lângă capul tău.

Grija numărul 8: „O sa-mi pierd identitatea …”

Mayer spune ca cea mai mare frica pe care o aude de la mame este de fapt legata de ceea ce se va întâmpla după naștere. „Am auzit o mulțime de noi mame îngrijorate cu privire la pierderea identității”, spune ea. „Sunt treze până târziu cu copilul, și în navighează pe de social media, se uită la poze cu toți prietenii lor care se distrează. Se gândesc: si eu eram așa!”

De ce să nu îți faci griji: Respirați. Relaxați-va. Poate că la început, nu veți ieși la fel de mult ca de obicei, dar aceasta perioada de proaspăta mămica nu va dura pentru totdeauna. Nu vei fi întotdeauna limitată la spațiul din casa ta. La un moment dat, vei putea lua copilul la o întâlnire la prânz cu prietena ta, și veți începe să va simțiți mai confortabil la gândul sa lăsați bebelușul, cu bunica sau un baby-sitter pentru câteva ore la nevoie. „Vei fi în continuare tot tu si iți vei relua viața socială”, spune Mayer. „Vei avea însă această incredibilă nouă capacitate de a face mult mai multe lucruri decât ați gândit vreodată că este posibil. Așa că tot tu ești, pur și simplu o versiune a ta îmbunătățită!”

Acum că am clarificat o bună parte dintre grijile ce pot bântui mintea unei  gravide, vă invit să lăsați grijile deoparte si să vă concentrați pe frumusețea sarcinii, a nașterii si a vieții de mămică.

Nu trebuie să intri intr-o cursă contra cronometru pentru a face totul să fie „perfect”.

Daca ai nevoie sa iți ridici moralul, încrederea in sine, sa afli noi informații, sa înveți sa te relaxezi, sa iți pregătești mintea si corpul pentru naștere, fa asta si rezolva tot ce iți dorești sa rezolvi. Astfel vei putea întâmpina nașterea si copilul, perioada alăptării cu bucurie, nu cu stres. Vei putea vedea miracolul naturii care este trupul femeii datator de viată, miracolul rolului de mama.

Fie că aceste rânduri te găsesc însărcinată, cu bebelușul în brațe sau mămică aspirantă,  poate este momentul perfect sa afli ca tu știi deja cum să faci si ce sa faci pentru binele tău și al familiei tale. Trebuie doar sa te asculți.

Meriți respect și iubire pentru ca asta ești: IUBIRE. Iubire pusă în cele mai simple acțiuni, până la acte eroice, aceasta este PUTEREA MAMEI.

Nu uita sa te inscrii la newsletter. Nu vei primi emailuri inutile, dar ce vei primi automat va fi o meditatie de relaxare pentru sarcina si nastere. Vei primi doar vesti interesante care cu siguranta te vor avantaja.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s