Șase motive să îți schimbi medicul sau moașa care îți urmărește sarcina

Fără îndoială, respirația profundă, vizualizarea și relaxarea sunt instrumente puternice atunci când vorbim despre o naștere pozitivă. HypnoBirthing m-a ajutat atât pe mine, cât si alte zeci de cupluri cu care am lucrat, dar si femei din toata lumea, să aibă nașteri confortabile, naturale. Dar doar aceste instrumente nu sunt suficiente, si ele nu vor ajuta pe nimeni care intră pe mâinile unui obstetrician cu o rată de cezariană foarte mare.

Îmbrăţişând schimbarea

Pentru mine, schimbarea medicului care urmareste sarcina este un indiciu că mama se simte informată despre naștere, puternica, si în cele din urmă responsabilă pentru rezultatul nașterii ei. Ea își dă seama că ea angazează, recrutează – da, recrutează – expertul in servicii medicale. Pentru unii, acest „practicant” este un medic ginecolog in spital, iar pentru alții, o moasa (care poate participa la nastere în spitale, sau acasa).

Din păcate, în cultura modernă, avem tendința de a pune mai multă energie în alegerea agentului imobiliar sau a localului pentru nunta si botez, decât in alegerea furnizorului de servicii de nastere. Filozofia și practicile pot diferi foarte mult de la un medic la altul, și datoria ta este de a găsi îngrijitorul ale căror valori, obiective și abordări sunt cat mai apropiate de ale tale. Ceea ce contează este cât de multă încredere ai în această persoană, și gradul în care esti convinsă că împărtășește dorința ta emoțională pentru cea mai naturală, negrăbită, satisfăcătoare naștere și experiență postpartum pentru tine si copil, care este posibilă.

În timp ce multe cupluri rezoneaza cu medicul sau moasa de la început, altele înțeleg undeva pe parcursul drumului ca persoana cu care vor sa nască este nepotrivită pentru ei. (Când eram insarcinată in douăsprezece săptămâni cu fiul meu cel mare, doctorita ce imi urmarea sarcina pe atunci, mi-a explicat ca exista posibilitatea ca copilul meu sa aiba malformatii, si sa ma pregatesc pentru ce e mai rau, in principiu un copil cu probleme si cezariană, în ciuda faptului ca sarcina mea nu prezenta niciun risc, si amandoi eram perfect sănătoși, iar copilul s-a nascut perfect si fara probleme. Dar frica si gandurile la ceea ce mi-a spus mi-au ramas mult timp in minte).

Mai multe cupluri de-ale mele (cu care am lucrat) au schimbat medicul si mediul nașterii chiar și în săptămâna 37-38 de sarcină.

Noțiunea de a încheia o relație cu medicul ginecolog sau cu maternitatea unde ai facut toate investigatiile in sarcină, este intimidantă pentru unii, dar nu trebuie să fie. Pentru mine a fost la fel de ușor ca solicitarea unei copii a analizelor mele la recepție (amintiți-vă că acestea sunt ale tale prin lege, astfel încât nu datorezi nici o explicație), și predarea acestora către noul medic. Cand intelegi ca nasterea iti apartine, ca niciodata nasterea si copilul nu sunt ale medicului sau ale institutiei unde nasti, totul devine limpede.

Ce legatura are iubirea cu asta?

Unele femei recunosc că nu sunt innebunite dupa modul in care profeseaza doctorul lor, dar argumentează ca pur si simplu o plac ca om, ca persoană. Indiferent cât de mult iti iubesti sau placi medicul aminteste-ti ca iti iubesti copilul mai mult. Desigur, te poți angaja într-o discutie de despartire emoțională și lungă dacă doresti ( „Îmi pare rău, dle/dna doctor … Nu e vina ta, e a mea”), dar asigura-te că acest lucru iti va folosi în vreun fel – și nu vreau să atenuez sentimentul de jena sau vina. Nu te plânge, nu da explicații. Copilul tau se bazează pe tine, sa gasesti persoana potrivita cu care sa rezonezi..

Privind retrospectiv, am fost norocoasa ca am avut de a face cu un medic care m-a speriat si s-a purtat cam indiferent. După ce mi-am stabilit clar cum voiam sa fie nasterea mea si cum nu voiam sa fie, era evident că trebuia sa il schimb. Este mult mai dificil pentru femeile care pur și simplu nu sunt sigure. Mintea lor le spune că au făcut o alegere rațională, dar intuitia lor le impinge sa-si reconsidere decizia. Pentru femeile din această categorie am dedicat restul acestui articol: Motive pentru a rupe cu medicul tau.

Semnalul de alarmă # 1: Utilizarea arogantă a verbului „a lăsa”

De exemplu: Medicul spune că nu va lăsa sarcina sa treacă de 40 de saptamani, nu te va lăsa sa mănânci sau să bei în travaliu, sau că nu te poate lăsa in travaliu fară o branulă.

Tu esti angajatorul aici. E treaba lui să te servească. Înainte de a se angaja în orice procedură medicală, el trebuie să te informeze cu privire la riscurile, beneficiile și alternativele, si abia apoi dacă dai permisiunea de a efectua eventuala procedură. (Legea cu consimțământul informat te sustine.)

Semnalul de alarmă # 2: Are o rată ridicată cezariană, sau, mai rău, nu știe ce rată cezariană are

Organizația Mondială a Sănătății a declarat de mult timp că nici o țară de pe pământ nu ar trebui să aibă o rată de cezariană mai mare de 10% – 15%. Cezariene sunt intervenții chirurgicale majore extrem de frecvente in țara noastră, si nasterea devenit o sursa majora de venituri pentru spitale.

Conform unui studiu efectuat recent de catre Asociatia Lion Mentor, „Romania depaseste cu mult recomandarea OMS referitoare la numarul nasterilor prin cezariana – si nu doar aceasta recomandare -, la fel ca si majoritatea tarilor europene la acest capitol. Italia, Ungaria, Portugalia, Polonia, Elvetia si Germania, care au de asemenea valori crescute ale ratei de cezariana (de peste 30%), incalcand si ele recomandarea OMS, sunt totusi la mare distanta de Romania.”

Luați în considerare si acest lucru: In 1970, unul din douăzeci de nașteri în Statele Unite au fost cezariene. Astăzi că statistica este unul în trei, și urcând în fiecare an.

În cazul în care medicului tau nu pare să ii pese de propria sa rată de cezariene suficient de mult pentru a urmări și a putea discuta despre aceasta, atunci poate ar trebui să găsesti pe cineva care o face.

Semnalul de alarmă # 3: Presupune cu îngrijorare ca ai avea un copil mare sau un pelvis (bazin) mic (ingust)

Pelvisul care a conceput copilul tau se va putea compara cu greu cu pelvisul care il va naste. Hormonii fac pelvisul să se relaxeze și „întindă” în mod semnificativ în timpul travaliului, si să formeze un pasaj impresionant de spațios pentru copilul tau. În al doilea rând, oasele capului bebelusilor nu sunt pe deplin formate la nastere pentru un motiv: capul copilului este conceput pentru a se comprima în scopul de a-si face loc prin pasajul. Astfel încât, chiar dacă copilul dumneavoastră are un cap neobișnuit de mare, natura are acest truc suplimentar în mânecă – se numește mulare – în eforturile sale magnifice spre supravietuire. În al treilea rând, cea mai mare greutate a copilului este în corp, iar corpul are tendința de a aluneca foarte repede și ușor, odată ce capul și primul umăr sunt prezentate.

Deci, de ce ne petrecem atât de mult timp îngrijorandu-ne cu privire la copiii mari? Poziționarea capului este mult mai importantă decât dimensiunea copilului. În ceea ce privește macrosomia (termenul medical pentru „un nou-născut cu greutate excesivă la naștere”, definita pentru copiii care cântăresc mai mult de 4kg), cel mai bine este să ai emotii legate de asta. Pentru ca in primul rand, este imposibil sa determini greutatea unui copil in uter cu ultrasunete sau orice altă tehnologie – astfel încât nu există nici o modalitate de a ști dacă bebelușul tau se incadreaza in definitie, până după naștere. Copii mari se nasc tot timpul, de multe ori la femeile cu oase si bazine foarte mici. Acest lucru nu este patologie. Nu e nici măcar o anomalie.

Semnalul de alarmă # 4: Priveste si se refera la data probabil a nasterii ca la un termen limită

Singurul motiv pentru care avem o dată de nastere probabila, este din cauza că cultura noastră este determinată sa transforme arta de a naște într-o știință. Toate celelalte mamifere par a da nastere foarte bine si fără data. Dar, hai să vorbim despre ea: aceasta dată marchează patruzeci de săptămâni de gestație. Acum devine interesant: Copiii născuți între 37-42 de săptămâni au fost considerati „la termen”. Prematur este <37 săptămâni și după termen sau „depasit” este> 42 săptămâni. Prin însăși definiția sa, data ta probabila, este un punct in mijlocul curbei (o medie) dintre datele probabile de nastere ale copilului tau. Cercetările sugerează că cel puțin 80% din copii se nasc +/- două săptămâni de la data probabila.

Ce inseamna asta? Depasirea DPN-ului este normală. Medicamente pentru inducerea travaliului, cum ar fi Pitocina, au fost doar aprobate de FDA pentru utilizare doar in cazul urgentelor medicale. Depasirea DPN-ului nu este un eveniment medical. Este cat se poate de normal.

S-ar putea să nu te preocupe acest lucru la mijlocul sarcinii, dar abordarea medicului cu privire la data nasterii poate fi diferenta intre reusita si esecul planului tau de naștere. Dacă nu ai făcut deja acest lucru, întreabă-ți medicul când considera ca ai depasit termenul de nastere si care este abordarea lui in situatia in care depasesti 40 de saptamani.

Semnalul de alarmă # 5: Se așteaptă să dai naștere în poziția culcat pe spate (întinsă pe spate)

Pozitia intins pe spate limitează în mod semnificativ deschiderea pelvisul. Tot acest spațiu minunat despre care am menționat mai devreme este acum limitat de salteaua care preseaza în spate. Să nu mai vorbim, ca cele mai multe femei găsesc poziția culcat pe spate a fi de-a dreptul insuportabilă, pe când in alte poziții (de exemplu, in patru labe sau pe vine) se simt in total control. Ai putea folosi gravitatea in  avantajul tau ori de câte ori ceva din corpul tau incearca să coboare și sa iasa afară. Daca dai nastere in mod natural, presiunea și greutatea copilul tau va tinde să te ghideze spre cea mai sigură și mai ușoară poziție pentru nastere. Cel puțin, medicul tau ar trebui să te încurajeze să nasti într-o poziție care este confortabil și convenabil pentru tine, nu pentru altcineva.

Semnalul de alarmă # 6: Intuiția îți spune ceva

Ceva nu iti place la medicul tau, dar nu poti spune exact ce? Nici nu trebuie. Dar nu-ți ignora intuitia. Să naști ușor și cu blandete este posibil doar cu încredere – încredere în natură, în corpul tau și copilul tău. A te lasa in voia acestor forte ale naturii presupune existenta unei increderi in sine foarte puternice. Intuitia ta îți spune dacă ești pe mâinile potrivite. O asculți?

Cursul HypnoBirthing schimba traiectoria vietii tale si a copilului tau, deschizandu-ti mintea spre noi posibilitati despre care nici nu stiai ca exista. Ai posibilitatea sa te informezi suplimentar gratuit prin sesiunea de 30 de min gratuita. Detalii aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s