Ce este Hypnobirthing? Este potrivit pentru tine?

Ce este Hypnobirthing şi este potrivit pentru tine?

Atunci când Ana, în vârstă de 29 de ani, mamă pentru prima dată, şi-a dat seama că era în travaliu cu fiul ei Luke, s-a concentrat pe respiraţie, până când s-a autohipnotizat şi a intrat într-o stare de relaxare profundă. Ea a rămas cu ochii închişi, în hipnoză profundă până la naşterea copilul ei, 10 ore mai târziu.

ost-5
Intrare in starea de relaxare profunda Hypnobirthing

„Am putut auzi tot şi am putut să răspund atunci când am avut nevoie, dar am fost atât de relaxată încât mi amintesc că adormeam între contracţii”, spune ea.

Ana spune că şi în ultimele 45 de minute de expulzie a copilului ei de 4.300g ea nu a ţipat şi nici nu a împins. „Am continuat să respir adânc şi doar simţit corpul meu cum mişcă, împingea copilul în jos. Apoi, el pur şi simplu a alunecat afară”, îşi aminteşte ea.

Ea pune calmul ei, naşterea fara medicamente pe seama pregătirii Hypnobirthing, tehnică de pregătire minte-corp din ce în ce mai populară în rândul părinţilor care doresc o experienţă de naştere naturală, cu un control mai mare de partea părinţilor şi mai puţină durere decât prin alte metode existente.

Cum funcţionează

Mediatizată de mame celebre ca Jessica Alba, Gisele Bundchen şi Kate Middleton, auto-hipnoza la naştere a fost folosită de secole, potrivit experţilor. Cu toate acestea, numai în ultimele trei decenii au început să se dezvolte cursuri în cadrul unor programe diferite, cum ar fi „HypnoBirthing – Metoda Mongan,” „Hypnobabies”, „Hypnobirthing Metodă Leclaire ” şi “Hypbirth”.

În ciuda varietăţii de programe, filosofia rămâne aceeaşi: natură a intenţionat ca femeile să dea naştere relativ uşor, dar teama de naştere conduce la durere fizică.

„Noi ne-am convins că travaliul este riscant”, spune Marie Mongan, fondatoarea HypnoBirthing – Metoda Mongan.

Teama în timpul travaliului activează mecanismul nostru instinctiv de lupta sau fugă, provocând eliberarea hormonilor de stres numiţi catecolamine care încetinesc pe scurt digestia, accelerează bătăile inimii, conduc sângele la nivelul braţelor şi picioarelor, şi în cele din urmă miscoreaza fluxul sanguin la nivelul uterului, creând dureri uterine şi împiedicând avansarea travaliului din mai multe motive.

Potrivit lui Mongan, care este hipnoterapeut şi hipnoanestezist, este fizic imposibil că organismul să fie şi relaxat şi în modul de lupta sau de fugă în acelaşi timp. Prin înlocuirea fricii, cu relaxare, un set diferit de substanţe chimice intră în joc: oxitocina, hormonii travaliului numiţi prostaglandine, şi endorfinele se combină pentru a relaxa muşchii şi a crea o senzaţie de confort.

Ce te învaţă Hypnobirthing

ost-9-1024x766
Masaj de relaxare Hypnobirthing

„La prima mea consultaţie în sarcină, am spus:” Vreau să fac acest lucru fără medicamente, „îşi aminteşte Ana. Dar când a adus în discuţie populara metodă Bradley, care se concentrează foarte mult pe sprijinul unui partener de naştere pentru a ajuta să facă faţă durerii, medicul ei i-a sugerat hypnobirthing ca o alternativă mai sigură şi mai uşoară.

Ana şi soţul ei au urmat cursul HypnoBirthing metoda Mongan, constând in cinci şedinţe a câte 2 1/2 ore fiecare. Cursurile costă între 300 $ la 450 $, în funcţie de locaţie şi de educator.

Cu ajutorul cursului, alături de suportul de curs şi materialelor audio, Ana şi soţul ei au învăţat tehnici de respiraţie şi vizualizare. Ana a învăţat să vizualizeze o naştere uşoară cu cervixul deschizându-se, permiţându-i bebeluşului ei să vină pe lume cu uşurinţă.

În fiecare zi a învăţat şi a repetat afirmaţii precum: “Mă relaxez şi copilul meu se relaxează” şi “copilul meu este perfect pentru corpul meu”. Soţul ei a învăţat cuvinte cheie pe care a putut să i le repete în travaliu si alte metode esentiale prin care a putut sa o ajute in travaliu.

Ana spune că practica zilnica a ajutat-o la eliminarea distragerilor şi să ajungă la o stare de relaxare profundă, de fiecare dată mai repede.

De asemenea, a învăţat să respingă ideile despre durere în timpul naşterii, înlocuind cuvintele „contracţie” şi „durere”, cu termeni cum ar fi „val” şi „senzaţie”.

Alte cursuri hypnobirthing predau tehnici similare, cu unele variaţii.

„Hypnobabies” invată mamele auto-hipnoză cu ochii complet deschişi, spune Carol Thorpe, unul dintre doulele hipnoterapeute. Thorpe spune că si acest curs oferă, de asemenea, pregătire de naştere cuprinzătoare dincolo de auto-hipnoză.

In fine,  metoda hypnobirthing oferă părinţilor posibilitatea de a face cursul in grup sau in particular, la domiciliu.

Abordarea calmă

P1000538-Version-2-1
Partenerul este parte activa la pregatire si la nastere

Diana Weihs, medical ginecolog care a asistat la naşterea Anei, estimează că aproximativ 5% dintre pacienţii ei au folosit Hypnobirthing.

E ceva ce e mai blând, care nu este acolo cu alte metode sau cu Bradley„, spune ea. „Este mai greu să mă uit la pacienţii cu Bradley, ştiind că gestionarea durerii lor nu este la fel de eficientă”, spune Weihs, un membru al Congresului American de Obstetrică şi Ginecologie.

Ea atribuie popularitatea în creştere a metodei hypnobirthing parţial datorită deschiderii metodei la intervenţie medicală, atunci când este necesar, o atitudine care spune că ea, este adesea lipsită în rândul pacienţilor Bradley sau alte metode aparent asemănătoare.

Moaşa Megan Sapp, CNM, FNP, observând naşterile la care asista, spune că vede aproximativ 40% dintre pacienţii ei că utilizează Hypnobirthing, alţi 40%, folosind metoda Bradley, iar restul folosind alte metode, inclusiv Lamaze, naştere calmă meditativă, şi altele.

Sapp spune că mamele care folosesc Hypnobirthing tind să aibă travalii mai scurte în comparaţie cu alte metode.

Cinci studii efectuate în 2009 au arătat că dintre femeile care au folosit tehnici hypnobirthing mai puţin de jumătate au avut nevoie de medicamente uşor analgezice, iar mai puţin de o treime de epidurală.

Siguranţa înainte de toate

Indiferent de programul Hypnobirthing cu care va pregătiţi, există întotdeauna posibilitatea că lucrurile să nu meargă conform planului în timpul travaliului, spune David Keefe, MD, profesor şi preşedinte de obstetrică şi ginecologie de la Universitatea din New York Langone Medical Center.

Este foarte sigur„, spune el. „Cu toate acestea, cheia unei naşteri naturale de succes este atitudinea că faci asta pentru tine, nu pentru a mulţumi pe altcineva, iar dacă nu poţi continua cum ai plănuit, indiferent de motiv, nu este nimic în neregulă să renunţi,” spune Keefe, care este un membru al Congresului american de Obstetrică şi Ginecologie.

Keefe spune că mamele însărcinate care folosesc metoda Hypnobirthing ar trebui să aleagă un medic care sprijină pe deplin metoda, iar el recomandă ca naşterea să aibă loc într-un spital cu acces rapid la intervenţii de urgenţă şi neonatologie pentru ingrijre nou-născuţi, în caz de complicaţii.

„Acest lucru a fost de departe cel mai greu lucru pe care l-am făcut în viaţa mea”, spune Ana, care recunoaşte că a simţit senzaţii intense în timpul naşterii, deşi nu au fost ascuţite. „Dar experienţa mea a fost perfectă pentru mine. Oamenii îl văd pe fiul meu când suntem în magazine şi spun ce copil liniştit si calm este, şi simt că hypnobirthing a contribuit la asta.”

Breastfeeding-Courses-from-EssentialParent.com_.png
Copiii Hypnobirthing sunt usor de recunoscut. La fel si parintii lor, calmi si increzatori.
Sursa: webmd.com

Cursul Hypnobirthing metoda Mongan ORIGINALA de grup incepe lunar in Bucuresti si la cererea parintilor in particular. Vezi detalii pe pagina cursului.

Asigura-te ca te inscrii la newsletter sau scrii un email la hypnobirthinginternational@gmail.com pentru a primi GRATUIT o meditatie pentru sarcina si nastere CADOU si pentru a primi noutati si surprize in continuare, utile in sarcina si in viata de parinte.

Da like si activeaza notificarile paginii de Facebook si stai conectat la sfaturi, meditatii, conferinte si seminarii urmatoare.

Citeste si povestile de nastere din Romania.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s