Pozitii pentru nastere naturala

Din ce in ce mai multe femei din Romania afla despre beneficiile nasterii naturale atat pentru copii cat si pentru ele insele. In Romania inca este la alegerea gravidei cum va naste.

Lipsa informarii, frica de durere, de epiziotomie si de alte complicatii insa, le descurajeaza pe multe dintre ele, optand din start pentru varianta nasterii prin operatie, ce pare mai sigura si fara batai de cap.

Cele care aleg totusi sa nasca asa cum natura a proiectat,  si vor sa aiba parte de o experienta cat mai usoara si pozitiva, ar trebui sa se informeze si sa se pregateasca in timpul sarcinii, atat psihic cat si fizic pentru travaliu si nastere.

Pe langa educatie, nutritie, respiratie, relaxare, ce pot fi invatate si puse in aplicare inca din sarcina, in timpul travaliului sunt unele metode practice prin care mama se ajuta pe ea insasi.

Una dintre metode se refera la pozitia de nastere, care, atunci cand nu exista contraindicatii, ar trebui aleasa dupa cum simte mama (gravida).

In Romania, majoritatea nasterilor naturale (vaginale) se finalizeaza in pozitia clasica, ginecologica, pe masa, pe spate, cu picioarele desfacute.

Aceasta nu faciliteaza insa intotdeauna nasterea naturala. Pozitiile abordate de mama in timpul travaliului, cat si pozitia aleasa pentru expulzie ar trebui sa fie in concordanta cu pozitia fatului, confortul mamei si al copilului si sa tina cont de mai multi parametri individuali.

Pe langa sfatul personalului medical pe care il primeste in travaliu, mama ar fi bine sa stie deja, sa fi incercat deja cateva pozitii favorabile nasterii naturale, in care ea se simte confortabil, inainte de nastere.

Ar fi extrem de util daca deja se vizualizeaza dand nastere intr-o anumita pozitie, in care ea se simte bine, si sa discute din timp acest aspect cu cei care o vor asista la nastere.

Iata un video util in care se sugereaza cateva pozitii care faciliteaza nasterea naturala, mai ales pentru faza de expulzie:

 

Andreea Dascalu – Educator Prenatal, Doula, Studenta Fac. de Moase – UMF Carol Davila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s