Doula postpartum

„In zilele noastre, avem impresia ca proaspetele mamici sunt „superfemei” și se pot întoarce la viața de dinainte de a avea un copil. Trebuie să ne amintim sa sărbătorim această nouă mamă și sa privim si la celelalte culturi care onorează mama prin grija pentru ea, sprijinind-o și punand in valoare transformarea magnifica prin care ea trece. Acesta este cel mai mare dar pe care îl putem da mamelor și nou-născuților. O doula postpartum poate fi de mare ajutor mamelor si copiilor, umpland acest gol cultural, oferind sprijinul si educatia de care au nevoie pentru a deveni mame încrezătoare.”

-Darla Burns

Doula post partum

O doula in travaliu si la nastere este fara indoiala un sprijin extraordinar pentru mama in ziua speciala a nasterii. Dar, dupa aceea?

Perioda post-partum, mai ales în primele 30-40 de zile, prezintă nevoi și provocări diferite pentru mama si familia. In aceste momente speciale de unire și de vindecare, unei mame ii poate fi de mare folos ajutorul unei doula postpartum.

Sper că o data cu intelegerea notiunii de doula la naștere și beneficiile pe care le aduc proaspetelor mamici vor incuraja cititorii sa exploreze, de asemenea, posibilitatea de a avea o doula postpartum – cineva care poate sprijini si ajuta mama, copilul si intreaga familie  in primele etape in care merg mai departe în călătoria lor magică numită viata de părinte.

Ce se întâmplă după sarcină și ce poate ajuta o femeie in special în această perioadă?

În cazul nașterilor din Romania, femeile sunt de obicei trimise acasă de la spital in doua-trei  zile după naștere, cu câteva pliante publicitare și o pungă mică de scutece; prietenii sau membrii familiei aduc ceva de mancare și flori, unii chiar raman peste noapte câteva zile pentru a ajuta la treburi prin casa.

În cazul pierderii sarcinii si nasterii unui copil mort, o femeie este de obicei trimisa acasă fără instrucțiuni de îngrijire postpartum, altele decât, probabil, cele de pe o listă de semne negative pentru a observa semnele de complicații ulterioare a starii ei de sănătate. În aceste cazuri, mulți prieteni și membri ai familiei, de multe ori nu știu cum să reacționeze, se lasă mama in starea de absoluta tristete  și sa se recupereze fizic. Desigur, ea va împărtăși durerea ei cu tatăl copilului (atunci când el este implicat), dar si nevoia bărbaților de sprijin și de timp pentru a se vindeca este, de asemenea, subestimata și neglijata. Ambii parinti sunt, de obicei așteptati din nou la locul de muncă aproape imediat, cu excepția cazului în care isi iau cateva zile de concediu medical sau concediu fără plată.

Dacă mama este lăsată să aibă grijă de ea și de nou nascut dupa nastere sau sa isi revina dupa pierderea ei, ea este în aproape toate cazurile așteptata să „fie înapoi pe picioare”, în câteva zile.

Este atentia oferita perioadei post partum cam limitata?

In perioada postpartum femeile apreciaza orice ajutor, acest mod practicat in Romania, într-adevăr, este departe de a favoriza vindecarea completă, conexiunea și dezvoltarea, care ar putea sa se intample în primele câteva săptămâni postpartum. Luați în considerare aceste statistici publicate de Departamentul de Sanatate Publica Illinois (http://www.idph.state.il.us/about/womenshealth/factsheets/pdpress.htm 12/5/12):postpartum-doula-846x624

 • depresia ușoară este comună multor proaspete mamici (aproximativ 50%).
 • Zece la sută, până la 20% dintre noile mame vor experimenta o forma mai severa de depresie postpartum cunoscuta sub numele de depresie postnatală, care poate interfera cu viața de zi cu zi.
 • Psihoza postpartum este o boala rara, grava  care afecteaza una din 500 la 1000 mame. Debutul are loc de obicei în primele șase săptămâni după naștere și poate determina mama sa piarda complet legatura cu realitatea. Depresia și anxietatea apar la multe femei dupa un avort spontan si pot continua de ani de zile, chiar și după nașterea unui copil sănătos.
 • Numerele statisticilor de mai sus sunt probabil mai mari, deoarece foarte multe cazuri nu sunt raportate. Acest lucru sugerează că ceva important lipsește în modul în care abordam perioada postpartum.
 • În Orientul Îndepărtat, Asia de Sud-Est, India, multe state din America de Sud și Africa și în societățile musulmane din întreaga lume, există diferite practici pentru perioada postpartum. Sunt cunoscute sub nume diferite, un spațiu închis fiind (termenul englezesc folosit in Asia) , puține și Zuo yuèzi (expresia mandarina pentru „ședința lunara”), ansei (japonez pentru „pace și liniște”), dar acestea au mai multe lucruri în comun.
 • Ele sunt o parte integranta a experientei de mama, nu doar pentru nou-născuți vii, și nu doar pentru cei bogati. De fapt, orice femeie dintr-o cultură in care se practica tehnicile de ingrijire postpartum traditionale ar fi șocata să afle modul în care femeile din Romania si alte parti ale lumii „civilizate” primesc, în esență, nimic in perioada de recuperare.
 • Aceastea durează aproximativ 30-60 de zile. Amy Wong, un autor la nivel internațional  și expert aclamat pe ingrijirea postpartum scrie, „nasterea naturală cere cel puțin 30 de zile de repaus, in timp ce operatia de cezariana, pierderea sarcinii și avortul necesită cel puțin 40 de zile” (Wong 2012, 11).
 • Acestea implică un sprijin constant, fizic și emoțional, pentru mama si copil. Un membru al familiei de sex feminin cu experiență sau un profesionist angajat poate oferi această grijă.
 • Acestea implică o dieta cu alimente si plante specifice pentru revenirea rapidă a vitalitatii mamei  și pentru capacitatea de a produce lapte abundent, foarte hrănitor.
 • Mama este susținută, iar remediile naturale, sunt oferite în cazul problemelor in alăptare.
 • Exerciții specifice, blânde, sunt încurajate pentru revenirea puterii fizice a mamei. În China, exercițiile vin cu nume inspirate, cum ar fi „Scapa de fundul mare” și „Îmbunătățirea aspecutului sanilor.”
 • Acestea implică uneori anumite interdicții pentru a proteja sănătatea mamei (de exemplu, nici un consum de băuturi reci, fără expunere la aer rece / vânt).
 • Aceste practici sunt considerate vitale pentru revenirea usoara a mamei și a sănătății pe termen lung și a ei si in sarcinile sale ulterioare.

Tema de ingrijire postpartum este dezbatuta de Valerie Lynn, autorul „Planul mami”. Aceasta este ceea ce ea a transmis:

În țările occidentale noțiunea de „perioadă de repaus”, după nașterea copilului este considerată un act extravagant și auto-indulgenta a  mamei. Consider acest aviz generalizat a fi neinformat, depășit și lipsit de fundament, atunci când există o numar impresionant de mare de statistici care indică unele dintre cele mai mari rate de boli legate de postpartum, aparținand  sau țărilor dezvoltate sau oamenilor cu venituri mari.

Pentru ca trăiesc și lucrez în Asia de peste 16 ani, am efectuat cercetări aprofundate cu privire la diverse tradiții după naștere și metodele de recuperare în Asia de Est. Considerate esențiale sau necesare, cele mai tradiționale după naștere perioade de recuperare variază de la 30 de zile până la șase săptămâni (Lynn, comunicare personală).”

sbc_dc_slider_01

Cred că astfel de tradiții au legatura directa cu rate mici de depresie postpartum. De exemplu, în Malaezia-o țară care a dezvoltat foarte bine tradiții legate de recuperare post-natala, rata națională de depresie postpartum este de doar 3,9%.

Deși noi nu avem o metodă completă, tradițională de îngrijire pentru mame postpartum, avem o resursă care poate fi de mare folos: doula postpartum.

Familiile cu nou nascuti pot angajare doula pentru a ajuta la îngrijirea mamei, a copilului. Aceasta nu inlocuieste un membru al familiei, nu este un substitut pentru rutina de ingrijire postpartum completa, pentru concediu medical, dar este un enorm pas inainte pentru femei, familii si pentru societate în ansamblu.

Serviciile și abilitățile oferite de doula postpartum variaza foarte mult. Unele sunt foarte bine pregătite și certificați în diferite abilități, inclusiv: consultanță de alăptare, masaj postpartum, masaj pentru sugari, ingrijiri speciale pentru sugari, sprijin pentru familiile care se confrunta cu pierderi, nutriție și de pregătire a meselor. Alții vor servi în primul rând ca o pereche suplimentara de mâini pentru a ajuta pe mama un timp sa traga un pui de somn liniștit,  și sa poate avea grija de ea.

Perioada de timp in care doula postpartum lucreaza cu mamica variază, de asemenea. Unele doule postpartum vor lucra full-time, chiar și trăiesc cu familia timp de o lună sau mai mult, în timp ce altele au program in anumite zile si ore, chiar și doar câteva ore pe săptămână, în cazul în care asa dorește familia.

Tarifele variază, de asemenea, și poate fi o suma fixa pentru tot timpul rezervat sau pe ora, astfel tarifele variază foarte mult. Un numitor comun: aproape toate doulele sunt dispuse să reducă tarifele și să ofere planuri de plată pentru cei cu fara multe posibilitati materiale.

Există și un alt avantaj in a lucra cu o doula postpartum, mai degrabă decât să te bazeze exclusiv pe prieteni sau familia. În timp ce acestia probabil au intenții bune, familia și prietenii, în mod normal, nu au experiență în îngrijirea unei mame postpartum, de multe ori fara abilități speciale pe care doula le-ar oferi, și nu înțeleg nevoile fizice și emoționale ale mamei. Deși ne place când prietenii și rudele ne împărtășesc înțelepciunea  și ideile lor, emoțiile pot iesi la cote alarmante si perioada postpartum nu este întotdeauna cel mai bun moment pentru o astfel de experienta!

Există dovezi care arată nevoia extraordinară și beneficiile sprijinului  în perioada postpartum. Doula oferă o gamă largă de expertiză și servicii și tarifele lor se pot încadra în aproape orice buget. Cu alte cuvinte, toate noile mamici ar putea beneficia de pe urma angajarii unei doula postpartum, și ar trebui sa exista o doula postpartum pentru fiecare mamă!

Intentionezi sa apelezi la o doula postpartum?

Scrie-mi si iti voi face o oferta personalizata nevoilor familiei tale.